Αποφάσισα να δώσω στο blog την ονομασία "Magic Square" (ελληνιστί "Μαγικό Τετράγωνο") από ένα αγαπημένο μου έργο του Άλμπρεχτ Ντίρερ, το οποίο εικονίζεται στον τίτλο του blog, και ονομάζεται "Μελαγχολία Ι". Ολοκληρώθηκε το 1514.
Στο έργο απεικονίζεται μια φιγούρα με γιγάντια φτερά στην πλάτη η οποία βρίσκεται σε περισυλλογή ενώ γύρω της υπάρχει ένα συνονθύλευμα πραγμάτων όπως: μια ζυγαριά, ξυλουργικά εργαλεία, μια κλεψύδρα, ένας σκελετωμένος σκύλος, ο θεός Έρωτας σε μικρή ηλικία, μια κρεμαστή καμπάνα, διάφορα γεωμετρικά στερεά, μια λεπίδα, μια σκάλα. Συμβολικά το έργο απεικονίζει την αποτυχημένη προσπάθεια της ανθρωπότητας να μεταμορφώσει την ανθρώπινη ευφυΐα σε θεϊκή δύναμη. Αν κάποιος παρατηρήσει πιο προσεχτικά θα δει στο βάθος χαραγμένο πάνω στο κτίριο και πίσω από τον μύστη ένα τετράγωνο γεμάτο αριθμούς, ένα μαγικό τετράγωνο. Όλες οι στήλες, οριζόντια, κάθετα και διαγώνια, δίνουν άθροισμα τριάντα τέσσερα. Όμως πέραν αυτού, το συγκεκριμένο μαγικό τετράγωνο του Ντίρερ είναι διάσημο γιατί ο ίδιος κατόρθωσε κάτι που φαινομενικά ήταν ακατόρθωτο. Ο Ντίρερ είχε βρει έναν τρόπο να κάνει τα τέσσερα τεταρτημόρια του τετραγώνου, τα τέσσερα κεντρικά τετράγωνα, ακόμα και τα τέσσερα γωνιακά τετράγωνα να δίνουν το ίδιο άθροισμα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το επίτευγμα του Ντίρερ να τοποθετήσει τους αριθμούς 15 και 14 σε γειτονικά τετράγωνα στην τελευταία οριζόντια σειρά, καταγράφοντας την χρονιά κατά την οποία δημιούργησε το έργο του.
Αξίζει να σημειωθεί πως η "Μελαγχολία Ι" αποτελεί την πρώτη φορά που ένα μαγικό τετράγωνο έκανε την εμφάνισή του στην ευρωπαϊκή τέχνη.

Άλμπρεχτ Ντίρερ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου