Υπάρχει Θεός;

Artist: Spartaco Lombardo
Μια φορά, επισκέφθηκε τον Βούδα ένας άνθρωπος και αγγίζοντας τις πατούσες του, ρώτησε αν υπάρχει Θεός; Καίρια ερώτηση!
Ο Βούδας τον κοίταξε με προσοχή και είπε:
- Όταν ήμουν νέος, αγαπούσα πάρα πολύ τα άλογα, γνώριζα ότι υπάρχουν τέσσερα είδη αλόγων.
Το πρώτο είδος: τα πιο ανόητα και πεισματάρικα, όσο και να τα χτυπάς, δε θα υπακούσουν. Τέτοιοι είναι και πολλοί άνθρωποι.
Το δεύτερο: τ' άλογα υπακούνε, αλλά ύστερα από το χτύπημα. Και τέτοιοι άνθρωποι είναι πολλοί. Υπάρχει και το τρίτο είδος: είναι άλογα τα οποία δε χρειάζεται να τα μαστιγώσεις, απλά δείχνεις το μαστίγιο και αυτό αρκεί.
Υπάρχει ακόμα και τέταρτο είδος: πολύ σπάνιο. Γι' αυτά τα άλογα αρκεί η σκιά του μαστιγίου.
Μιλώντας με αυτόν τον άνθρωπο ο Βούδας τον κοιτούσε στο πρόσωπο. Μετά έκλεισε τα μάτια του και σιώπησε. Και ο επισκέπτης έκλεισε τα μάτια του και καθόταν σιωπηλός. Την συζήτηση παρακολουθούσε ο Ανάντα ο οποίος με αμηχανία σκεφτόταν "Παράξενο! Ο άνθρωπος ρωτάει για τον Θεό, αλλά ο Δάσκαλος μιλάει για άλογα". Σκεφτόμενος ο Ανάντα έβλεπε και τους δυο άνδρες να κάθονται μέσα σε μια σπάνια σιγή. Κυριαρχούσε μια μεγάλη Σιωπή! Σε λίγο ο Βούδας άνοιξε τα μάτια του, ενώ ο άνθρωπος συνέχιζε να κάθεται με γαληνεμένο πρόσωπο. Ύστερα από μια ώρα ο άνθρωπος άνοιξε τα μάτια του, άγγιξε τις πατούσες του Βούδα, τον ευχαρίστησε, βαθιά υποκλίθηκε και έφυγε.
Ό Ανάντα πλησίασε τον Βούδα και ρώτησε:
- Είναι ακατανόητο για μένα. Εκείνος ρώτησε για τον Θεό, αλλά εσύ του μίλησες για τα άλογα. Είδα πως αυτός ο άνθρωπος βυθίστηκε μαζί σου στη σιωπή. Σαν να έζησε μαζί σου πολλά χρόνια. Ακόμη κι εγώ ποτέ δε γνώρισα τέτοια σιωπή! Τι είδους συνεννόηση ήταν αυτή η ενότητα! Γιατί αυτός ο άνθρωπος ήταν τόσο ευγνώμων;
Ο Βούδας απάντησε:
- Δεν μιλούσα για άλογα. Μιλούσα για τον Θεό, αλλά για τον Θεό οι άνθρωποι δεν πρέπει να μιλάνε ευθέως και με λόγια. Όταν είδα το άλογό του, κατάλαβα ότι τέτοιο άλογο μπορεί να έχει μόνο ένας αληθινός γνώστης, γι' αυτό μιλούσα για άλογα. Ήταν η γλώσσα που ήξερε πολύ καλά. Είναι άνθρωπος που αρκούσε να δει τη σκιά του μαστιγίου. Και όταν εγώ έκλεισα τα μάτια μου εκείνος κατάλαβε ότι για τον Θεό δεν πρέπει να μιλάς, πρέπει να σιωπάς. Και μόνο μέσα από τη Σιωπή γνωρίζεις τον Θεό. Είναι υπερβατική εμπειρία και βρίσκεται πέρα από τα όρια του νου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου